اخلاق، روان‌شناسی و علوم‌ تربیتی

وظایف منتظران امام زمان (عج) چیست؟

وظایف منتظران امام زمان (عج) چیست؟وظایف منتظران امام زمان (عج) چیست؟

باید توجه داشت که انتظار، حقیقتی است که از رفتار و کردار فهمیده می شود؛ بنابراین، نمی توان هر کس را که مدّعی دوستی و ولایت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است، در شمار دوستان و منتظران او قلمداد کرد. منتظر واقعی امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) باید رفتارش به گونه ای باشد که هر لحظه، منتظر ظهور امام و آماده خدمت در جهت اهداف مقدس او باشد. کسی که بخواهد این گونه باشد، وظایفی بر عهده او است که مهم ترین آن‌ها عبارت است از:

۱٫ معرفت و شناخت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف): در روایات ما، تأکید فراوان شده است که انسان باید امام زمان خود را بشناسد؛ چون، پیمودن مسیر درست و صراط مستقیم الهی، جز به معرفت او ممکن نخواهد بود. پیامبر (صل الله علیه و آله) فرمود: من مات و لم یعرف امام زمانه مات میته جاهلیه؛ هر کس بمیرد؛در حالی که امام زمان خود را نشناخته باشد، به مرگ جاهلیت مرده است(بحارالانوار ج ۲۳ صص ۷۶-۹۵)؛البته شناخت حضرت، مراتبی دارد. یک مرتبه از آن، شناخت تاریخی و شناسنامه ای است و مرتبه بالاتر، شناخت جایگاه امام و ویژگی های والای او است.

۲٫ الگو پذیری: آدمی باید از رهبر و مقتدای خود الگو گرفته و منش و رفتار خود را شبیه او قرار دهد، تا بتواند او را همراهی کند. از پیامبر (صل الله علیه و آله) نقل شده است:خوشا به حال آنان که قائم خاندان مرا درک کنند؛ در حالی که پیش از دوران قیام، به او و امامان پیش از او اقتدا کرده و از دشمنان ایشان، اعلام بیزاری کرده باشند. آنان، دوستان و همراهان من و گرامی‌ترین امت، نزد من هستند.(بحارالانوار ج ۵۲ ص ۱۳۰)
از مهم‌ترین رفتارهایی که باید از بزرگان دین، الگو گرفت، ورع و حسن خلق است. امام صادق (علیه السلام) در روایتی فرمود:هر کس دوست دارد از یاران حضرت قائم (علیه السلام) باشد، باید منتظر باشد و در حال انتظار، به پرهیز‌کاری و اخلاق نیکو رفتار کند.( بحارالانوار ج ۵۲ ص ۱۴۰)

۳٫ یاد حضرت: اگر کسی به حقیقت، منتظر محبوب خود باشد، پیوسته در اندیشه او خواهد بود. منتظر واقعی، سعی می کند در همه حال، به یاد آن بزرگوار باشد و با یاد حضرت، دل و جان خود را زنده نگه دارد و اعمال خود را از انحراف و کجی ها حفظ کند. یاد آن حضرت، با خواندن دعاهای آن بزرگوار، توسّل به آن عزیز، صدقه دادن برای سلامتی او، انجام دادن خیرات به نیابت او، دعا کردن برای تعجیل فرج او، ندبه کردن در فراق او و تجدید پیمان در یاری او، تحقق می یابد.

۴٫ تلاش برای حفظ ایمان در زمان غیبت: ازآن جا که در زمان غیبت، خطرات فراوانی برای ایمان و عمل پیش می آید و فکرها و مذاهب انحرافی در مسیر انسان پیدا می شود و شیاطین دوست نما سعی در گمراهی انسان دارند، انسان منتظر، پیوسته در حفظ ایمان و عمل خود می کوشد. در این زمینه، او پیرو مجتهد جامع الشرایط مورد سفارش و توجه امامان معصوم علیهم السلام است؛ زیرا او کسی است که از نظر علمی و عملی، مورد تأیید آن حضرت قرار گرفته است.

۵٫ زمینه سازی برای ظهور: منتظر واقعی، با درک صحیح معنای انتظار، می کوشد زمینه ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را تقویت کند؛بنابراین، هم به اصلاح نفس و خودسازی می پردازد و هم با امر به معروف و نهی از منکر، سعی در ساختن جامعه دارد پس او فردی متعهد برابر خود و جامعه خویش است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا